Alt om Navlepiercing
Når du blir piercet, er riktig aftercare under helingsprosessen helt avgjørende. Et piercingsår er sensitivt, så ikke ta det lett hvis du ønsker å beholde det vakre utseendet. La oss se på hvordan du kan ta godt vare på navlepiercingen for å unngå komplikasjoner.
Først kommer inflammasjonsfasen. I løpet av de første 24–48 timene vil piercingen hovne opp, bli rød og utskille lymfevæske, som sirkulerer for å fjerne betennelsesrester fra såret.
Deretter følger proliferasjonsfasen. I løpet av de neste 4–24 dagene dannes det granulasjonsvev i piercingen. Dette vevet beskytter mot mikrober og bidrar til å bygge nytt vev og blodårer. Granulasjonsvevet er rosa-rødt, fuktig og kornete, men mykt – prøv å unngå å ta på det.
Til slutt kommer remodelleringsfasen. Avhengig av ulike faktorer, som generell helsetilstand, kan denne fasen vare fra 21 dager til 2 år. Det myke kollagenet (type III) som ble dannet under proliferasjonen, erstattes av kollagen type I, som gir sterke, nye celler.
Rens piercingen to ganger daglig: én gang med vann og mild, pH-nøytral såpe (uten sterke kjemikalier og parfyme), og én gang med saltvannsløsning for å trekke ut overflødig væske. Dette er spesielt viktig i inflammasjonsfasen, så gjør dette i det minste den første uken – men helst helt til piercingen er fullstendig leget. Saltvannsløsningen må være steril – bruk helst et profesjonelt produkt i stedet for å lage den selv.
For å minimere risikoen for infeksjon bør du alltid vaske hendene grundig før du rører piercingen – og rør den kun under rensing. Det er umulig å garantere at det ikke oppstår infeksjon, men gjør ditt beste for å redusere sjansen.
Sollys bryter ned kollagen, så sørg for å holde navlepiercingen dekket når du er ute. Den konstante kontakten med stoff gjør at nøye daglig rengjøring blir enda viktigere for en navlepiercing.
Området rundt navlen beveger seg mye, så bruk klær som ikke setter seg fast, skaper kløe eller presser for hardt. Velg glatte, løse stoffer, spesielt under proliferasjonsfasen når det dannes en myk skorpe. Unngå fysisk aktivitet som kan åpne såret igjen, som for eksempel svømming i minst 9 måneder.
Vi anbefaler materialet titan som ditt første smykke, da det er nikkelfritt og lettvektig. Ikke fjern eller bytt smykket før det har gått minst 3-6 måneder, selv om såret ser ut til å være fullt helet. Det indre vevet kan fortsatt være i ferd med å bygge seg opp.
Før du bytter navlepiercingen, bør du sjekke nøye om all rødhet, hevelse, utslipp og ømhet har forsvunnet helt. Hvis det gjør vondt å fjerne smykket, eller hvis det ikke beveger seg fritt, er tiden enda ikke inne for å bytte smykke. Vask alltid hendene grundig før du rører piercingen. Hvis den ikke er helet fullt ut, bør du også rense smykket for å redusere risikoen for infeksjon.
Følg våre retningslinjer for å gi kroppen den naturlige evnen til å gro, men husk at dette kun er veiledning. Alle kropper er ulike, så lytt til din egen helingsprosess og søk profesjonell hjelp ved behov.
Vær oppmerksom på følgende:
Ved mistanke om infeksjon, kontakt lege for riktig behandling.
Hvis kroppen avviser piercingen, snakk med pierceren din før du prøver å ta den ut, for å unngå ytterligere skade og arrdannelse. Et arr kan gjøre det vanskeligere å ta en ny navlepiercing senere.
Det finnes mange myter på nettet om hvordan man kan fremskynde helingen, men vi må dessverre si at det ikke finnes noen snarvei. Som med det meste som er av stor betydning, kreves det tid og tålmodighet – og det hele er absolutt verdt det. Å holde den i ro, ha god hygiene og ta vare på helsen din mens du tar vare på piercingens er den raskeste veien til at den gror. Med kjærlighet og omsorg vil den nye navlepiercingen din garantert skinne – akkurat som deg.